Barcelona Cultura

Edició octubre, novembre i desembre

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

La Llorona

(Una història inspirada en un conte de Clarissa Pinkola sobre la corrent creativa femenina)
Artenea Cia de Dansa
Dansa

La Llorona és una dona que ha deixat de ser qui era, que ha perdut la seva capacitat de crear, allò que la feia diferent i única. Les idees, que abans fluïen com un riu nítid, transparent i cabalós, s’han quedat estancades: ni van ni venen; ni neixen ni moren... ni tan sols existeixen. Com pot aconseguir La Llorona que l’energia torni? Com pot recuperar a aquella qui va ser? Només té un camí: llençar per la borda el llast que no la deixa créixer, netejar el riu de tot allò que no el deixa fluir. Aquest és el camí perquè La Llorona torni a ser La Llorona i el seu art torni a córrer desbocat.

Aquesta història, que procedeix del folklore de molts països llatinoamericans i que va ser reescrita per la psicoanalista junguiana Clarissa Pinkola és la base que la companyia Artenea, integrada per persones amb discapacitat intel·lectual, fa servir en aquest espectacle de dansa que no només dona una visió diferent sobre el col·lectiu, sinó que ofereix a intèrprets i espectadors eines per afrontar els problemes quotidians que desvien el nostre riu interior i fan que ens oblidem de qui havíem estat.

Diu la psicoanalista estatunidenca Clarissa Pinkola que les històries tenen el poder de guarir. I creu que ho fan perquè reconforten les persones a escala subconscient, un nivell on els finals feliços encara són possibles i on resideix el coneixement per descobrir les respostes sobre ells mateixos. I això és el que ella fa amb històries com La llorona, publicada el 1992 a dintre del llibre Women Who Run With the Wolves: Myths and Stories of the Wild Woman Archetype (a Espanya va ser publicat l’any 2009 per Ediciones B sota el títol Mujeres que corren con los lobos). El volum és un assaig que, a través de la recuperació de mites del folklore oral de diverses cultures, vol d’establir l’arquetip de la dona salvatge; el llibre va ser guardonat amb el premi Book of the Year Honor Award de l'American Booksellers Association, i va figurar en la llista de best seller de The New York Times durant 145 setmanes seguides.

 

"La Llorona" Artenea Cia De Dansa - Versió Català

 

 

FITXA

Concepte, direcció i dramatúrgia: Susana Gómez. Ajudant de direcció: Marc Molina. Intèrprets: Aída Giménez, Alba Lafuerza, Alberto Ruesga, Ferran Sanz, Susana Tejero, Ana López i Marc Molina. Coreografia: Susana Gómez i Marc Molina. Direcció musical: Esteban Matuke.  Escenografia: Marc Molina. Disseny de so: Irantzu Cava (ArtistLove). Càmera: Marc Guanyabens. Muntatge Vídeo: Ivan Milan. Disseny web: Lara Díaz. Disseny de vestuari: M. Cruz García. Ajudant de companyia: M.ª José Tejero. Disseny gràfic: Marc Molina. Fotografia: Pere Tort. Difusió i premsa: Lidia Soliva. Locucions: Pilar Sampietro. Producció: Artenea Cia. de Dansa. Coproducció: Associació Art-Teràpia Artenea.

Compartir

Altres esdeveniments:

Veure tots